H.A Hanssen langvarige pinnekjøtt-tradisjon

H.A. Hanssen kan se tilbake på en langvarig tradisjon med produksjon av pinnekjøtt, med røtter helt tilbake til 1950-tallet. Det hele startet som svar på etterspørsel fra vestlandsfruene som brakte med seg sine julemattradisjoner nordover.

H.A. Hanssen har lange tradisjoner med produksjon av pinnekjøtt, og det hele begynte på 1950-tallet da Vestlands-ingeniører som hadde fått seg jobb på AS Norsk Jernverk, hadde med seg sine familier og mattradisjoner og etterspurte pinnekjøtt til jul. Allerede i 1955 tok Trygve Hanssen, daværende daglig leder av H.A. Hanssen utfordringen og møtte etterspørselen, og 7. desember prydet forsiden i lokalavisa med annonsen: «Nyhet Vestlandsk pinnekjøtt». Dette markerte begynnelsen på et eventyr som skulle fortsette i generasjoner.

Tradisjoner kommet for å bli

Selv om Trygve Hanssen ikke hadde noen tradisjon for pinnekjøtt på middagsbordet i julen, har neste generasjon representert ved Kåre A Hanssen tatt opp tradisjonen. Kåre husker godt som barn da faren Trygve fylte familiehytta og naustet på Rauvatnet med spekeskinker, lammelår og etter hvert pinnekjøtt fra H.A. Hanssen, for å lage produkter til årets julesesong. Der hang det til tørk før det ble tatt ned og solgt i butikken.

På den tiden hadde H.A. Hanssen produksjonslokaler i Strandgata i Mo i Rana, med salteri i kjelleren under pølsemakeriet. I 1956, i takt med den økende etterspørselen, utvidet de produksjonslokalene og det ble bygd et nytt skjærerom som gjorde det mulig å etablere et rom for tørking av kjøtt i de gamle lokalene.

I 1971 møtte Kåre A. Hanssen sin kone Synnøve Sætre-Hanssen i Oslo. Synnøve kommer opprinnelig fra Vestlandet. I 1972 flyttet de og Kåres bror, Håkon H Hanssen, nordover for å hjelpe til i familiebedriften. Synnøve introduserte stolt sin families mattradisjon fra vestlandet. Etter hvert klarte hun å innføre pinnekjøtt annen hver jul, og nå er det fast hver jul.

Vi fortsetter å holde fast på tradisjonen, og nå er pinnekjøtt fast på menyen hver jul.

Forrige uke hadde vi i H.A. Hanssen gleden av å invitere Kåre og Synnøve til en smakstest av årets pinnekjøtt. Det ble godt mottatt, og Kåre kunne konstatere at pinnekjøttet fra H.A Hanssen fortsatt er av like god kvalitet som før i tiden. Tradisjonen med å servere pinnekjøtt som julemiddag videreføres, og er nå fast på menyen hvert eneste år hos familien Hanssen, i likhet med mange andre nordmenn.

Ifølge siste statistikk har hver fjerde nordmann nå pinnekjøtt på julaften, og H.A. Hanssen fortsetter å være en lokal aktør som bringer denne deilige tradisjonen på bordet til familier i Nordland.

Share: